6+1 τρόποι για να ενισχύσω την αυτοεκτίμηση του παιδιού μου.
Μεγάλοι και μικροί βιώνουμε άγχη, φοβίες, ανασφάλειες…. τα εν λόγω συναισθήματα είναι εντονότερα στα παιδιά μας, τα οποία δεν είναι σε θέση να τα διαχειριστούν.
Οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν μας επιτρέπουν να δώσουμε την ανάλογη σημασία και να επικοινωνήσουμε τις ανάγκες μας, να επικοινωνήσουμε και να βρούμε μία λύση σε ότι μας προβληματίζει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά μας να νιώθουν εγκλωβισμένα, να μην πιστεύουν στις δυνατότητές τους και να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Τι μπορούμε να κάνουμε όμως ως γονείς ώστε να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή τη κατάσταση και να ενισχυθεί η αυτοεκτίμηση του παιδιού μας;
1. Προσπαθούμε να αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο στα παιδιά μας, να επικοινωνούμε όλα τα θέματα που μας απασχολούν με ειλικρίνεια κάνοντας το παιδί μας να καταλάβει ότι δεν θα το κατακρίνουμε. Αναπτύσσοντας έναν υγιή διάλογο με το παιδί του δείχνουμε τόσο λεκτικά όσο και εξωλεκτικά ότι είμαστε δίπλα του σε ότι μας χρειαστεί.
2. Το παιδί μας , όπως και όλοι οι άνθρωποί, αποτελεί μία ξεχωριστή προσωπικότητα με τα δικά της χαρακτηριστικά γνωρίσματα, οπότε είναι μάταιο να το συγκρίνουμε με άλλα παιδιά. Οφείλουμε να σεβαστούμε όλες τις πτυχές της προσωπικότητας του, όπως κάνει εξάλλου και το ίδιο με εμάς.
3. Επιβραβεύουμε όλες τις προσπάθειες που καταβάλει , μικρές και μεγάλες, ενθαρρύνοντάς το να συνεχίσει να προσπαθεί για να πετύχει όσα το ικανοποιούν.
4. Αποδεχόμαστε τα ψέματα που ενδέχεται να μας έχει πει το παιδί μας συγχωρώντας το και ενθαρρύνουμε και επιβραβεύουμε το παιδί μας κάθε φορά που μας λέει αλήθεια.
5. Βοηθάμε το παιδί μας να αποδεχτεί και να διαχειριστεί τα αρνητικά συναισθήματα που το κυριεύουν χωρίς να ενοχοποιεί τον εαυτό του.
6. Γινόμαστε εμείς οι ίδιοι το πρότυπο των παιδιών μας δείχνοντας στο παιδί μας ότι πρέπει να αγαπάμε τον εαυτό μας τόσο για τα θετικά του χαρακτηριστικά όσο και για τα αρνητικά του και να μην σταματάμε ποτέ να βάζουμε στόχους στη ζωή μας.
7. Ας δώσουμε μία χιουμοριστική νότα στη ζωή μας. Μέσω του χιούμορ θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αρκετές καταστάσεις που μας φέρνουν σε δύσκολη θέση.
Της Μαρίας Κώστα Ζώτου,
Ειδική Παιδαγωγός, MSc
Εξειδίκευση στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες